Labutis!
Mano ruduo nuostabus! Kiekviena rugsėjo diena suplanuota ir nuolat kažką veikiu. Pavyzdžiui šį savaitgalį keliausiu į Comic Con Baltics, šeštadienį vakare - į fejerverkų festivalį. Galbūt net pavyks ištrūkti į tarptautinių studijų parodą, bet abejoju, kadangi per dieną aplankyti tris renginius praktiškai neįmanoma. Ruduo man ir asocijuojasi būtent su daug veiklos, net lengvu pasiruošimu Kalėdoms 😁 o kad nuotaika būtų dar rudeniškesnė kviečiu išbandyti mano rugsėjo mėnesį keptus pyragus - jie tik keli, tačiau visi labai skanūs.
ŠOKOLADINIS MOLIŪGO PYRAGAS
Kitas pyragas yra tas, į kurį visi pradžioje žiūri keistai, o paragavę paprašo pakartojimo 😁 pas mus kasmet užauga per daug moliūgų, todėl šis receptas labai padeda sunaudoti perteklių. Bandom?
- 500g moliūgo
- 2 kiaušiniai
- stiklinė cukraus (250ml)
- trys stiklinės miltų (750ml)
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
- *keli v.š. kakavos (aš dedu negailėdama)
- 0,5 stiklinės aliejaus (125ml)
- *vanilinio cukraus
*nebūtina
1. Kiaušinius gerai suplakti su cukrumi - turi pabalti putos. Suplakus pilti aliejų ir plakti tol, kol masė bus vientisa.
2. Sutarkuoti moliūgą - kuo smulkiau, tuo geriau. Aš tarkuoju per burokinę tarką, bet jei turit elektrinį trintuvą naudokit jį.
3. Į kiaušinių masę dėti persijotus miltus, kepimo miltelius ir kakavą. Gerai išmaišyti.
4. Sudėti tarkuotą moliūgą, gerai išmaišyti. Masė bus tiršta, bet taip ir turi būti.
5. Kepti iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1-1,5val. (tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką jis liks sausas). Orkaitės neatidarykit pirmą kepimo pusvalandį, nes pyragas sukris! O iškepus pyragui praverkit orkaitės dureles ir dar bent dvidešimt minučių netraukit pyrago, nes jei staigiai pasikeis jo temperatūra viskas taip pat sukris.
6. Patiekti apibarsčius cukraus pudra.
OBUOLIŲ PYRAGAS
Pradėsiu nuo pačio populiariausio rudeninio pyrago - obuolių. Obuolių pyragą kepame kiekvieną rudenį, ir visada biskvitinį. Kažkada norėčiau išbandyti morenginį, bet kai ateina laikas kepti neeksperimentuoju ir renkuosi laiko patikrintą receptą:
- 5 obuoliai
- 5 kiaušiniai
- stiklinė cukraus (250ml)
- stiklinė miltų (250ml)
- *cinamonas
- *cukraus pudra
*nebūtina
1. Pirmiausia išplaku kiaušinių baltymus iki standumo - kuo daugiau plaksite, tuo puresnis bus pyragas, bet aš esu tinginė ir niekada neišplaku iki tiek, kad apvertus indą baltymai neiškristų 😁
2. Kai jau esat patenkintos baltymų standumu, plakant po truputį pilkit cukrų.
3. Išplakit trynius bei su šaukštu atsargiai juos įmaišykit į baltymų masę.
4. Atsargiai maišant su šaukštu į masę dėkit miltus, cinamoną (aš jo dedu daug - kelis šaukštus, bet čia skonio reikalas).
5. Skiltelėmis supjaustykite obuolius ir sumaišykit su tešla - atrodys, kad obuolių per daug, bet taip tikrai nėra.
6. Kepkit iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių (tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką jis liks sausas).
7. Pravėsusį pyragą apibarstykit cukraus pudra. Pasakiškai skanu su ledais ir kava!
Kuo lauke šalčiau, tuo dažniau vaikinas prašo kažkokio skanaus pyrago, tad jei bus įdomu būtinai pasidalinsiu ateities kepiniais! Šokoladiniu pyragu, vyšniniu pyragu, varškės ir rududu pyragu, juodųjų serbentų pyragu, kokosiniu pyragu, citrininiu pyragu... Tik sakykit! 💓
Rašyti komentarą